Suojatut sivut suosioon

Vuoden 2017 alusta on Googlen Chrome-selain ilmoittanut tietoturvariskeiksi kaikki suojaamatonta yhteyttä käyttävät sivustot (http-alkuiset sivut), eli suurimman osan maailman nettisivuista. Käytännössä salauksella on merkitystä vain jos sivuilla kerätään esim. luottokorttitietoja tai vastaavia henkilökohtaisia tietoja. Mutta myös hakukonenäkyvyyteen Googlella vaikuttaa nyt se, onko sivusto https- vai http-alkuinen.

Mistä on kysymys? Lyhyesti siitä, että Google haluaa syystä tai toisesta suosia SSL-sertifikaatilla suojattuja sivustoja. Suojaushan on tietysti pelkästään hyvä asia, mutta monilla sivuilla ei ole mitään sellaista liikennettä jota välttämättä tarvitsisi suojata. Silti tällaisillekin sivuille nyt tavallaan edellytetään suojattua liikennettä, ainakin paremman hakukonenäkyvyyden takia.

Ehkä tässä ollaan menossa vaan siihen suuntaan, että internetsivujen standardiksi muodostuu tuo https-alkuinen – eli suojattu – yhteys. Tulevaisuudessa sivustot kannattaa tehdä alusta lähtien suojatuiksi, mutta myös olemassa olevat suojaamattomat sivustot olisi järkevää muuttaa suojatuiksi.

Täältä voi lukea, mitä Google tiedottaa sivustojen ylläpitäjille aiheesta: